Kolajen aşı, cildin kaybetmiş olduğu elastikiyetini ve parlaklığını yeniden kazandırmak, aynı zamanda cilt üzerinde oluşan kırışıklıkları da gidermek adına yapılan medikal bir uygulama olarak bilinir. Bu uygulama sayesinde ciltte bulunan fibroblast adı verilen hücreler uyarılıp vücudun kolajen üretimi tetiklenmiş olur. Bunun sonucunda ise cildin su tutma kapasitesi ekstra artış gösterir. Cilt sıkılaşıp yeniden canlanır. Ayrıca kırışıklıklarda da ciddi oranda azalma görülür. Kolajen, cilde hem esneklik hem de sağlamlık kazandırıp aynı zamanda vücudun temel yapı taşı olarak kabul edilir. İnsan vücudunda yer alan en yaygın protein olarak bilinen kolajen, vücutta yer alan proteinlerin ortalama %30’unu, vücut ağırlığının da ortalama %6’sını oluşturur. Kıkırdağın %50’si, derinin %72’si, korneanın ise %68’i kolajen barındırır. Vücutta bulunan kan damarları, tendonlar, kemikler, kaslar ve sindirim sisteminde yer alan kolajen; hem dokuları hem de organları şekillendirip yapısal alanda ciddi şekilde güç sağlar. Kolajen cilt ve vücut için son derece önemli bir yapı taşıdır. Kolajen aşısı ismi verilen uygulamayla asıl amaç ciltteki kolajen miktarının artmasını sağlamaktır.
Kolajen Aşı Nasıl Uygulanır?
Kolajen aşı, deneyimli ve alanında uzman olan doktorlar tarafınca yapılması gerekli görülen bir tedavi yöntemidir. Uygulamanın öncesinde hastaya lokal anestezik krem sürülmesi gerekir. Cildin yapısı göz önünde bulundurularak 2 ile 4 hafta aralıklarla 4 ya da 5 seans olacak halde uygulanır. Lokal anesteziyle uygulama yapılacak olan bölge uyuşturulur. Bölgede uyuşukluk hissi oluştuktan sonra, ince uca sahip bir mezoterapi iğnesi yardımıyla kolajen, dermal tabaka üzerine uygulanır. Güneş koruyucu kremin sürülmesinin sonrasında ise hasta aynı gün içinde normal yaşantısına kaldığı yerden rahatlıkla devam edebilir. Kolajen aşısı sonrası uygulamanın yapıldığı bölgede hafif şekilde morluk, kızarıklık ya da ödem görülebilir. Bu son derece doğal bir durumdur. İşlemin ardında 3 ile 5 gün sonrasında kaybolur. Kolajen aşısı etkileri ortalama 7 gün içinde görülmeye başlar. Tedavi boyunca da artış göstererek devam eder. Aşı sonrası görülen ilk belirtiler ise ciltte pürüzsüz bir görüntü olması ve cilde parlaklık kazandırmasıdır. İkinci seansın sonrasında elastikiyette büyük oranda düzelme ve gözeneklerde küçülme olduğu görülür. 12 ile 18 hafta boyunca düzenli bir şekilde devam eden tedavinin sonrasında cilt sıkılaşıp gergin bir hale gelir. Buna bağlı olarak da kırışıklıklarda azalma görülür. Gevşek olan cilt kalınlaşır. Ciltteki ince çizgiler ise dolarak pürüzsüz bir görüntü oluşturur. Bu sayede de ciltte gençleşme sağlanır. Bazı hastalarda 3 ile 6 ayda bir tekrardan hatırlatma seansının yapılması gerekebilir.
Kolajen Aşısı Hangi Bölgelere Uygulanır?
Kolajen aşı vücudun şu bölgelerine uygulanabilir;
- Dekolte,
- Boyun,
- Yüz,
- El bölgeleri.
Kolajen Aşısı Faydaları Nelerdir?
Kolajen aşı faydaları için şu şekilde bir listeleme yapmak mümkündür;
- Yüz ve vücutta tam anlamıyla yenilenme,
- Cilt elastikiyet oranının artırılması,
- Ciltte meydana gelen yaşlanma belirtileriyle beraber kırışıklıklarının da azaltılması,
- Ciltte yer alan akne ve yara izlerinin tedavi edilmesi,
- Karın ve kalça bölgelerinde sıklaştırma,
- Dermis ve bağ dokularının tamamen yenilenmesi,
- Boyun, göğüs ve dekolte bölgesindeki elastikiyet kaybının büyük ölçüde düzeltilmesi,
- Üst kol ve bacak bölgelerinde sıkılaştırma.
Kolajen Aşı Kimlere Uygulanabilir?
Yaşa ve farklı sebeplere bağlı olarak ortaya çıkan kırışıklık, sarkma ve nem kaybı gibi olumsuz durumları mümkün olduğu kadarıyla ileri bir tarihe itmek isteyen herkese kollajen aşısı uygulanabilir. Kollajen aşısında belirlenmiş olan yaş sınırı ise 25 ile 65 yaş arası şeklindedir. Kolajen aşısı yaptırmak için uygun olmayan kişiler ise şu şekildedir;
- Emziren ve hamile olan kadınlara,
- Kanama ve pıhtılaşma gibi sorunlar yaşayan kişilere,
- Aktif şekilde otoimmun hastalığı bulunanlara,
- Hem süte hem de süt ürünlerine karşı ajerjisi olanlara,
- Regüle olmayan şekilde şeker hastalığına sahip olan kişilere,
- Keloid yani normalden daha fazla doku iyileşmesi hastalığı olanlara,
- Uygulanmak istenen bölgede enfeksiyon olan kişilere,
- Kanser hastalığı tedavisi sürecinde olan insanlara uygulanması doğru değildir.
Kolajen Aşısı Sonrasında Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Kolajen aşısı sonrası dönemde özellikle ilk 24 saat içinde bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Uygulama yapılmış olan bölge kesinlikle yıkanmamalıdır. İlk günler bir süre spor yapılmaması tavsiye edilir. Sauna, hamam ya da solaryum gibi aşırı sıcak olan ortamlardan uzak durmakta fayda vardır. Alkol ve sigara kullanımının minimum seviyeye inmesi büyük önem arz eder. Doğrudan güneş ışınlarına maruz kalınmaması gerekir. Ayrıca gün içinde bol bol su tüketmek son derece önemli bir konudur. İşlem yapılmış olan bölgeye zaman zaman buz uygulaması yapılabilir.