Sivilce tedavisi nasıl uygulanır?

Sivilce yani akne Klinik olarak hafif, orta veya şiddetli olabilir. Sivilce tedavisi uygulanırken hastalığın şiddeti, hastanın yaşı, psikolojik olarak etkilenme durumu, geçmişte bir tedavi aldıysa bunlara yanıtı yanıtı gibi faktörler değerlendirilir. Hasta hormonal akne olasılığına karşı sorgulanır ve gerekirse hormon testleri istenir. Tüm bunların sonucu ile tedavi planı yapılır. İster ağızdan hap tedavisi, ister lokal tedavi olsun ortalama 4-6 ay süre ile takibe devam edilir. Dermokozmetik ürüler ile tedavi desteklenebilir. Tek başına bu ürünlerin kullanımı ile yanıt alınması zordur. Çünkü akne pilasebase ünitenin inflamatuar hastalığındır ve öncelikle doktorun önerdiği tedavilerin kullanılması uygundur. Hastalara ek bir diyet önerilmez ancak kalın makyajlar, uygun olmayan nemlendiriciler, aşırı terleme ve güneş ışınlarının arttırabileceği uyarısı yapılır.

Akne lezyonların önemli kısmı leke veya kalıcı bir iz oluşturmadan iyileşebilmektedir. Ancak derin yereleşim gösteren bazı akneler, kalıcı iz bırakabilirler. Akneyi sıkmak ve oynamak iz olasılığını arttırır. Erken tedavi ile iz kalma riski azaltılabilir. İz kalma riski olanlarda veya pembe-kahverengi leke şeklindeki izlerde tedaviye mikroiğneleme eklenebilir. Yine açık ve kapalı komedonu olan vakalarda tedavi öncesi veya tedavi ile birlikte çeşitli peelingler yapılması iyileşme sürecini kısaltabilir. Kapalı komedonların (beyaz küçük kabarıklıkların) çok olduğu hastalarda küçük iğne koterler ile komedon tepesi açılabilir.

Akne izinde kullandığımız yöntemler izin derinliğine, yaygınlığına, hastanın deri rengine göre değişiklik gösterir. Hastaya hangisinin uygun olduğuna birlikte karar verilir. İğneli radyofrenkans, Fraksiyonel lazerler, sık kullandığımız yöntemlerdir.

Sivilce; kıl kökünde bulunan yağ bezlerinin uzun süren iltihabi bir hastalığıdır.Başlıca 4 faktör sivilce oluşumuna neden olur;

Sivilce İzi Tedavisi

Sivilce (akne) ergenlik döneminde sıklıkla karşılaşılan ve yüzde izler bırakarak iyileşen bir cilt hastalığıdır. Aktif sivilcesi olan hastalar öncelikle sürme kremler veya ağızdan alınan ilaçlarla sivilce  kurutucu medikal tedavileri almalıdır. Uygun tedaviye rağmen bazı kişilerde sivilceler , yüzde boyunda sırtta leke, kızarıklık, çukur veya kabarıklık şeklinde izler bırakarak iyileşirler.
Tedavi seçiminde kişinin cilt yapısı ve izlerinin derinliği değerlendirilerek hasta için en uygun tedavi seçeneği, kaç seans ve hangi aralıklarla uygulanacağı hekim tarafından belirlenir.

Bazı sivilce izleri koyu leke ya da kırmızı leke şeklindedir bu izlerde leke lazerleri ve damar lazerleri tedavide daha etkili olurken ; çökük izlerde morpheus 8 altıniğne ve fraksiyonel lazer çok daha başarılı sonuçlar elde etmemizi sağlar.

Yağ üretiminde artış

Sivilcenin oluşumu için aktif yağ üretimi gereklidir. Ergenlik döneminde erkeklik hormonunun (androjen) aşırı uyarısı sonucu yağ bezleri büyür ve yağ üretiminde artış olur. Sivilceli kişiler, normal kişilere göre daha yağlı deri tipine sahiptirler. Aşırı yağ üretimine neden olan bazı hormonlar kız çocuklarında veya bayan hastalarda kıllanma ve adet düzensizliği gibi sorunlara da yol açabilir.

Kıl folikülünde yapışkanlığın artması

Sivilceli hastalarda kıl folikül hücreleri artar ve tıkanıklığa yol açabilir. Klinik olarak siyah noktalar (açık komedonlar) ve beyaz noktalar (kapalı komedonlar) denilen sivilce tipleri bu şekilde meydana gelmektedir.

Derideki mikrobial etkenler

Kıl folikülündeki bazı mikropların birikimi sivilce oluşumuna neden olur. Bu mikropların en önemlisi Propionibacterium acnes olarak bilinmektedir. Diğerleri staphyloccus epidermidis ve Pityrosporum ovale’dir.

İltihap

Sivilceye neden olan bakterilerden salınan bazı maddeler iltihabi reaksiyona yol açar. Bu olay sivilcenin kırmızı kabarık, kistik ve ağrılı şekilde ortaya çıkmasına neden olur.

Sivilceler Kimlerde Görülür?

Özellikle ergenlik döneminde sık görülür. Kızlarda 11-16, erkeklerde ise 14-18 yaşları arasında ortaya çıkmaktadır. Ergenlik dışı her yaşta görülebilir. Stres, güneş ışığı, kozmetik ürünler, bazı ilaçlar (kortizon , B vitaminleri gibi), kadınlarda adet dönemleri sivilce oluşumuna neden olabilir.

Sivilce Ne Zaman Tedavi Edilmelidir?

Sivilce hangi klinik görünümde olursa olsun ve her yaşta mutlaka tedavi edilmelidir. Siyah noktalar ve beyaz minik kabarıklık döneminde tedavi edilirse herhangi bir iz kalmadan iyileşmesi mümkündür. İltihaplı sivilceler ise zaman kaybı olmadan hemen tedavi edilmelidir. Çünkü bu tip sivilcelerde iz kalma riski çok yüksektir.

Sivilceler Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Eğer sivilceler tedavi edilmezse iz bırakma riskleri yüksektir. Erken dönemde tedavi edilmezse iltihaplı büyük sivilcelere dönüşebilirler. Bu büyük, kistik, içi iltihaplı sivilceler iyileşirken iz bırakabilirler. Sivilce izleri ince çukurcuklar şeklinde ya da deriden kabarık şekilde ortaya çıkabilir. Bu görüntü kozmetik görünüm açısından oldukça rahatsız edicidir.

Sivilcelerin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavide en önemli nokta hastanın yaşı, sivilcelerin şekli ve dağılımıdır. Eğer siyah nokta ve beyaz noktacıklar gibi erken dönemde sivilce sorunu varsa cildi soyan ve kurutan sivilce krem ve losyonları yeterli olabilir. Ancak sivilceler iltihaplı şekilde ise tedaviye antibiyotikli kremler eklenmelidir.

Sivilceler yüz dışında gövde ve sırta yayılmışsa veya iltihaplı sivilceler kistik sivilcelere dönmüşse kremler yeterli olmaz, ağızdan alınan antibiyotikler veya özel A vitamin ilaçları verilmelidir. Sivilce sorunlarına bazen adet düzensizlikleri, kıllanma gibi problemler eşlik ediyorsa tedavide doğum kontrol hapları kullanılabilir.

Sivilce tedavisinde destek olan bazı kozmetik ürünler iyi seçilmelidir. Kişinin cilt tipine uygun temizleyiciler, nemlendiriciler, makyaj ürünleri kullanmak önemlidir ve tedavinin tamamlayıcı unsurlarıdır.

Sivilceler tedavi edildikten sonra tekrar çıkar mı?

Sivilceler tedavi edildikten sonar tekrar çıkabilir. Önemli olan kişinin cilt tipidir. Sivilce yağlı cilt tipi olan kişilerde daha sık görülmektedir. O nedenle tedavi sonrasında cilt tipine uygun kozmetik ve bakım ürünleri kullanmak önemlidir. Cildin yağ dengesini düzenleyen uygun medical kozmetik ürünler sivilce oluma riskini azaltabilirler.

Sivilce çıkmasını engellemek için neler yapmak lazım?

Bir dermatoloğa başvurmak ve cilt tipinizi belirlemek en önemli noktadır. Dermatolog cilt tipinize uygun medikal kozmetik ürünleri size tavsiye edebilir.

Sivilce çıkmasını engellemenin ilk yolu cildi iyi temizlemektir. Makyajla uyuma, kalın pudaraların ve fondötenlerin kullanımı sivilce oluşumunu artırabilir. O nedenle cildin iyi temizlenmesi gereklidir.

İkinci aşamada doğru nemlendirici ürün kullanımıdır. Sivilceli ciltler genellikle yağlıdır ve nemledirmeye ihtiyacı olmadığı zannedilir. Ancak yağlı ciltlerin de uygun nemledirmeye ihtiyacı vardır. Özellikle su bazlı ürünler tercih edilmelidir.

Üçüncü aşamada sivilce oluşumunu azaltmak için aralıklı olarak bakım yapılmalıdır. Yağlı cildin bakımında uygun soyucu ajanlar kullanılmalıdır. Bu ajanlar cildin yağ dengesini sağlayarak sivilce oluşumunu azaltmaktadırlar.

Sivilceleri sıkmak doğru mu?

Sivilcelerin sıkılması kesinlikle doğru bir hareket değildir. Bu şekilde sivilcenin büyümesine neden olmak mümkündür. Basit bir tedavi ile geçeilecek sivilcenin iyileşme süresini uzatırsınız ve iz kalmasına yol açabilirsiniz. Temizlik şartlarına uyulmadan yapılan sivilce sıkma işlemi ciltte mikrobik enfeksiyonlara neden olabilir.